Ezt a klasszikust azoknak ajánlom, akik nem szeretik a túl tömény süteményeket, és nincsenek oda a csokimázért.
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g lisztkeverék / rozslisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet és fehér búzalisztet kevertem
- 20 g élesztő + 1 kiskanál cukor + 1 dl tej
- 1 tojás
- só
- 250 g vaj / margarin
- 80 g nádcukor
- reszelt citromhéj ízlés szerint / szárítottat használtam
Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral és tejjel. A lisztkeverékbe öntjük, valamint a többi hozzávalót is hozzákeverjük, összegyúrjuk. Ha szükséges tejjel még lágyíthatunk a tésztán. 4 cipóra osztjuk, fóliába betekerjük és egy időre hideg helyre tesszük.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 300 g darált dió
- 80 g nádcukor
- baracklekvár jó bőségesen, ízlés szerint
- kevés rum ízesítéshez
A diót a cukorral összekeverjük. A tésztákat szögletes tepsink méretére, vékonyra kinyújtjuk. Az első lapot kivajazott, kevés liszttel meghintett tepsinkbe tesszük. A tésztát sütés előtt szurkáljuk meg villával. Egy réteg lekvár következik. Minél bőségesebben teszünk rá, annál finomabb, szaftosabb lesz. Ízlés szerint meglocsolgatjuk rummal, kanállal adagolva. Megszórjuk a diókeverékkel. Jöhet az újabb lap, és ismételjük a rétegzés folyamatait. Minden egyes tésztalapot megszurkálunk villával. A sütemény tetejét tésztával borítjuk és ugyancsak megszurkáljuk villával. 1 órát kelesztjük.
A sütőt közepes hőfokúra előmelegítjük. A süteményt kb. 45 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kb. 2 napra félretesszük. Addigra a tészta megpuhul, az ízek összeérnek, ekkor lesz az igazi. Hosszúkás szeletekre daraboljuk.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.