Egy tápanyagokban gazdag sütirecepttel jöttem. Nemcsak finom, hanem akár főétkezés helyett, diétánál helyettesíthet egy fogást.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g liszt – teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt, szénhidrátcsökkentett liszt, fehér búzaliszt keveréke, ízlés szerint
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 120 g vaj, vagy margarin
- 1 tojás
- só
- 80 g nádcukor
- kevés tejföl
- kevés víz
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a cukrot. A tojásba belekeverjük a sót, így adjuk a lisztes keverékhez. Állagát javítjuk kevés tejföllel, kis vízzel. Jól gyúrható, középkemény tésztát kell kapnunk. Fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 500 g túró
- 80 g cukor – nádcukor és gyümölcscukor keveréke, ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 tojás
- só
- 2 dl tejszín
- 5 db alma
Egy közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk. A sütőt közepes hőfokra előmelegítjük.
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, felszeleteljük.
A tésztát kinyújtjuk, a tepsibe nyomkodjuk, villával megszurkáljuk.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a pudingport.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a túróhoz adjuk, a fehérjét csipet sóval habbá verjük, a túrótöltelékhez adjuk. A tejszínt felverjük, ugyancsak a töltelékhez keverjük. Rásimítjuk a tésztára, almaszeletekkel díszítjük. Bele is nyomkodhatjuk kissé a túrótöltelékbe az almákat, így kevésbé száradnak ki sütés közben.
Kb. 50 perc alatt készre sütjük. Felszeleteljük, rácson hűtjük. Frissen morzsalékosabb a tészta, másnap is nagyon finom, akkor a tészta tovább puhul a töltelék alatt.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.