Egyszerű, zamatos, megunhatatlan aprósütemény: bármikor, amikor csemegézni támad kedved.
Hozzávalók:
- 250 g méz
- 80 g nádcukor
- 120 g vaj, vagy margarin
- 500 g liszt: rozsliszt és fehér búzaliszt keveréke, ízlés szerint
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- csipet só
- kevés szárított citromhéj, ízlés szerint
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- kevés tej a süti tetejéhez
- felezett dióbél a díszítéshez
A mézet a cukorral felolvasztjuk, a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, és langyosra hűtjük.
Hozzáadjuk a sóval elkevert tojásokat. A szódabikarbónát és a fűszereket a liszthez keverjük és összegyúrjuk a tojásos, mézes keverékkel. Ragacsos, közepesen puha tésztát kapunk. Ha szükséges, kevés lisztet még gyúrhatunk hozzá, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap a sütőt közepes hőfokra előmelegítjük. Nagyméretű sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A tésztát kb. 4 mm-es vastagságúra kinyújtjuk, tetszőleges formákat szúrunk ki belőle, a tepsibe rendezzük, tetejüket tejjel átkenjük és a formák közepébe egy felezett dióbelet illesztünk. Mehet is a sütőbe, kb. 10 perc alatt készre sül.
Frissen is nagyon finom, nem kemény, azonnal fogyasztható, valamint fémdobozkákban sokáig eláll és még tovább puhul.
Annyira szerethető sütemény, hogy nemcsak karácsonykor érdemes elkészíteni, hanem az év bármely időszakában jól fog esni ez az egyszerű, ínycsiklandó kényeztetés, sőt ajándékba is adható, igazi, házi, kézműves csemegeként.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.