Mákos piskótával készült túrókrémes süti, csokimázzal. Ha könnyedebbre, kevésbé édesre szeretnénk készíteni, akkor hagyjuk el a mázat.
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás
- 90 g nádcukor
- só
- 100 g őrölt mák
- 4 evőkanál zabpehelyliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 evőkanál olvasztott, langyos kókuszzsír
A sütőt közepes hőmérsékletűre előmelegítjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A lisztet a mákkal, sütőporral összevegyítjük. A tojásokat szétválasztjuk.
A tojásfehérjét pici sóval és a cukor felével kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukor másik felével habosra keverjük, a kókuszzsírt beleöntjük, majd óvatos mozdulatokkal, kézi habverővel a tojásfehérjehabot és a mákos lisztkeveréket beleforgatjuk.
A tepsibe simítjuk és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni.
A piskótát rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla és hűlni hagyjuk.
Hozzávalók a krémhez:
- 500 g mascarpone
- 500 g krémtúró, vagy krémesebb állagú túró
- 150 g őrölt nádcukor
- 1 csomag habfixáló
A mascarpone-t a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a túrót és a habfixálóval jól átkeverjük.
A kihűlt tésztára egyenletesen rákenjük. Ha nem szeretnénk csokimázat rá, akkor így már tehetjük is 1-2 órára a hűtőbe és utána szeletelhetjük.
Hozzávalók a mázhoz
- 6 evőkanál kakaópor
- 150 g nádcukor
- víz
- 150 g vaj
A kakaóport egy kis vízzel összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot és a tűzhelyen, a vajat hozzáolvasztva, sűrű, krémes állagig kevergetjük. Közben adhatunk még hozzá vizet. A sütemény tetejére öntjük, szépen elsimítjuk rajta, és kihűlés, dermedés után mehet a hűtőbe. Csokimázzal sokkal édesebb a sütemény. Ízlés dolga, ki hogy szereti: mázzal vagy máz nélkül.
Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.