Nálunk az idei év kerti epertermése példa nélküli. Eddig még nem volt ennyi szép és ilyen sok eprünk. Alig győzöm kitalálni az epres finomságokat. Persze a legtöbb vitamin és ásványi anyag a frissen elfogyasztott eperben van, de ki ne szeretné az epres sütiket, desszerteket…
Természetesen nemcsak nyár elején, hanem már egész évben kapható földieper, melynek fagyasztott változata is megőrzi jótékony összetevőit. Így érdemes egész évben rendszeresen fogyasztani.
A földieper voltaképpen az apró, rózsafélék családjába tartozó, vadontermő erdei szamóca nemesített változata. Illata, édes íze, zamata, lédússága rabul ejtő.
Formájából, színéből ítélve egyből látható, hogy jót tesz a keringésnek, az érrendszernek, a szívnek, a veséknek. 32 %-kal csökkenti a szívroham kockázatát, egyensúlyba hozza a vérnyomást, a magas vérnyomásos tüneteket csökkenti.
Tele van antioxidánsokkal, melyek védik sejtjeink a szabadgyökök, degenerálódások ellen. Egyes ráktípusok kialakulását is mérsékli.
Csökkenti a gyulladásokat a szervezetben, így sokízületi gyulladásos folyamatoknál, reumánál, köszvénynél, valamint bélgyulladásoknál (Crohn-féle betegség) is segíthet. Támogatja az immunrendszer megfelelő működését.
Az eper tele van rengeteg hasznos tápanyaggal, ezek az úgynevezett fitonutriensek. Tartalmaz antocianonokat, flavonolokat, fenolsavakat, kumarinsavat, kávésavat, ferulasavat.
Nagyobb a C-vitamin tartalma, mint a citromnak. Jelentős mennyiségben tartalmaz E-vitamint, B2-vitamint, B5-vitamint, B6-vitamint, K-vitamint.
Folsav tartalma is kiemelkedő, természetes rostjai jótékonyan hatnak az emésztésre, jód tartalma pedig a pajzsmirigy megfelelő működéséhez járul hozzá. Emellett jelentős mangán, réz, vas, kálium tartalma. Vizelethajtó, így akár tisztítókúrákhoz, méregtelenítéshez is kiváló.
A vércukorszintet nem emeli meg hirtelen, sőt, rendszeres eperfogyasztással normalizálható, egyenletesebbé tehető a vércukorszint, így cukorbetegeknek jó szívvel ajánlható.
Pozitívan hat az agy működésére, késleltetve az időskori memóriazavarokat, pszichés problémákat.
Enyhíti a bőr gyulladásos, pattanásos tüneteit, valamint kisimítja az apróbb ráncokat. Külső kezelésként arcpakolásként is felhasználhatjuk.
Igen gyorsan romló gyümölcs, így a legjobb frissen fogyasztani, elkészíteni. Csak fogyasztás előtt közvetlenül szabad megmosni, különben gyorsan erjed, romlik. Néhány napig hűtőszekrényben tárolva kitolható a szavatossága. A túrérett eper viszont már kevesebb vitamint, tápanyagot tartalmaz. Fagyasztóban akár egy évig is eltartható.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.