Amikor úgy döntöttem, hogy sütőben sütöm meg a fánkokat, bizony előtte két adagot megsütöttem serpenyőben, forró kókuszolajban. Nagy csalódás volt. Olyan szinten szívta be magába a zsiradékot a tészta, hogy teljesen „elázott” az olajtól a belseje. Sosem volt problémám a hagyományos fánkok sütésével, bár étolajban sütöttem régen. Azóta sok mindennek utána jártam, így mellőztem az olajban sütést a rákkeltő anyagok felszabadulása miatt. Azután annyi jót hallottam, olvastam a kókuszzsírról, hogy nem volt kétségem afelől, miben is fogom sütni a fánkokat. Ráadásul a palacsintasütésnél is bevált, viszont a bő kókuszolajban sütést csak most próbáltam ki…
Feladtam és nem is fogok kísérletezni a bő olajos kisütések kapcsán. Semmilyen olajjal, sem zsírral nem fogok így kisütni süteményeket.
Szeretem a habkönnyű fánkokat, viszont gluténmentes liszt esetén még porózusabb tészta keletkezik, másfajta folyadékfelvételi tulajdonságokkal. A gluténmentes lisztek nagyon sok folyadékot szívnak magukba, így a hagyományos receptek nem működnek a megadott mennyiségek alapján, a folyékony összetevők mennyiségét mindig növelni kell. Ezt meg is tettem. A Szafi Reform csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyér- és péksütemény lisztkeverékét használtam. Alapvetően egy megszokott fánkreceptet dolgoztam át, élesztős kelt tésztához. A tészta nagyszerűen megkelt, lágy és könnyed lett. Az olajos sütéskor jött a fekete leves, ehetetlen minőséget készítettem, olyan szinten teleszívta magát olajjal.
Hirtelen ötlettől vezérelve a többi adagot már sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, tetejüket átkentem kókuszolajjal és sütőben megsütöttem. Majd por eritrittel megszórtam és lekvárral díszítettem, ízesítettem.
Ha reform fánk, akkor ez az! Így már működik és szívből ajánlom kipróbálásra a receptemet. Ezzel fel is adtam az olajban sütögetést, nem látom értelmét. Minden esetben tisztább, egyszerűbb, túlzásoktól mentes a sütőben sütés. Az olajtól elnehezült fánk nem ad jól eső nassolási élményt, viszont a sütőben kisütött olajcsöpögéstől mentes, egyszerű és elegáns. Így a sütés megreformálása az én olvasatomban nem csak az összetevőkre vonatkozik mostantól, hanem a sütési módokra is.
Íme a recept!
Hozzávalók:
- 25 dkg Szafi Reform csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyér és péksütemény lisztkeverék
- 3 dl tej, vagy magtej
- 2 kiskanál nádcukor (a kelesztéshez, ha nem használunk élesztőt, elhagyhatjuk)
- 2 dkg élesztő (enélkül is elkészíthető, ez a lisztkeverék nem feltétlenül igényli)
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2 db egész tojás
- só
- 1 kiskanál vanília aroma
- 1 evőkanál rum, vagy rumaroma
- 2 kiskanál xilit, vagy maltit, vagy eritrit, vagy más édesítő
- 2 evőkanál gyümölcscukor, vagy más édesítő, de el is hagyható
- 1 dl víz
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl tejjel, cukorral. A liszthez hozzákeverjük az édesítőket, sót, kihűtött, olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a tojásokat, aromákat, a maradék tejet, vizet.
Érdemes konyhai robotgép dagasztó fejével jól kikeverni, majd kézzel kissé átgyúrni.
Letakarjuk egy tálban és 30 percet kelesztjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Egy kisebb pohárral kiszaggatjuk a fánkokat, 15 percet pihentetjük. A sütőlemezre rendezzük, közepüket kicsit benyomjuk. Tetejüket olvasztott kókuszsírral megkenjük és tolhatjuk is be a sütőbe.
Kb. 45 perc alatt készre sütjük. Még forrón beszórjuk por eritrittel, közepükbe lekvárt kanalazunk. Azonnal tálalhatjuk, melegen és hidegen is finom, tartalmas. Jó étvágyat hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.